Jdi na obsah Jdi na menu

Všeobecné rady k používání aloe vera pro zvířata

3. 5. 2010

Všeobecné rady pro zevní aplikace
od Davida Urcha veterináře Velké Británie

Frekvence použití
Na rozdíl od steroidních/antibiotických krémů, které se běžně aplikují pouze jednou nebo dvakrát denně, topické použití preparátů z aloe vera vyžaduje mnohem více denních aplikací.

Kombinované použití
Nejprospěšnějších účinků při snaze pomoci při kožních onemocněních je dosaženo v případech, kdy používáme společně s přípravky k zevnímu použití orálně aloe vera gel.

Léčebná krize
Stejně jako u orálního použití aloe vera gelu, i zevní přípravky mohou způsobit, že stav se může zdát být na dobu několika dnů na pohled horší. Je to opět způsobeno zvýšeným tempem hojení pokožky s pomocí aloe vera.

 

Léčebné rady k používání aloe vera pro zvířata

Kožní problémy
Aloe vera je vynikající prostředek k použití při kožních onemocněních, jakými jsou alergie, ekzémy, abscesy, plísňové infekce, hnisavé kožní infekce a mnohé typy dermatitid. Gel se přidává do pokrmů a preparáty na vnější použití se nanášejí přímo na kůži. Aloe vera pomáhá eliminovat zápal plic a dráždivé vyrážky a napomáhá k eliminaci odumřelých buněk a tekutin. Pomáhá též vytvořit vhodné prostředí pro rozmnožování buněk a k rychlému hojení ran. Nezapomeňte, že aloe vera nemá vliv na kožní parazity, jako jsou blechy, roztoči a vši, při všech těchto problémech je třeba vést konzultaci s veterinářem.

 Důležité připomínky pro používání aloe vera při kožních onemocněních:

  • Poraďte se vždy se zvěrolékařem – stanovování vlastní diagnózy může být nebezpečné.
  • Je nutné zjistit a odstranit příčinu onemocnění.
  • Neomývejte nadměrně kůži, může dojít ke zhoršení onemocnění tím, že odstraníte přirozenou mastnotu a poškodíte povrchové buňky.
  • Někdy je nutné z infikovaného místa odstranit chlupy.
  • Zpočátku nanášejte aloe preparáty 4-6krát denně, po zlepšení zdravotního stavu stačí aplikovat 2krát denně.
  • Aloe vera podávejte také orálně
  • Ve zvláštních případech, kdy dojde např. ke krizi léčebného procesu, používejte Aloe Propolis Creme místo gelu.

Rány a popáleniny
Velmi dobře se léčí pomocí aloe vera. Pokud chceme dosáhnout účinné léčby popálenin, je třeba dodržet hygienu a zabezpečit dostatečnou vlhkost poraněných míst pomocí výživných látek. Rány musejí dýchat a je třeba je překrýt. Při převazech nesmíme poškodit nové povrchové buňky. Aloe vera svými vlastnostmi odpovídá všem potřebným popisovaným úkonům. Při drobných popáleninách použijte nejprve studenou tekoucí vodu a ochlazujte postiženou oblast. Potom je třeba použít sprej s roztokem aloe vera a později je nutné často nanášet Aloe Vera Gelly. Při závažných popáleninách je nutné okamžitě navštívit lékaře, který určí hlavní léčebný postup, při kterém se mohou používat aloe vera přípravky. Většina zranění se léčí podobným způsobem jako při kožních nemocech, někdy je nezbytné navštívit odborného lékaře.

 Trávicí potíže
 Aloe vera může velmi výrazně pomoci při problémech trávicího ústrojí, zejména pokud jsou zánětlivého původu. Při nemocech jako záněty dutiny ústní či výskytu vředu v ústní dutině je aloe vera vynikající léčebný prostředek. Nejužitečnější složky pro použití v ústní dutině jsou sprejové roztoky a gel. Pokud dojde k závažnějším potížím jako zvracení a průjem, je velmi účinné použít přípravek aloe vera s následným dietním režimem. Pokud nějaké příznaky přetrvávají, je nutné ihned vyhledat odborného lékaře.

Problémy imunitního systému
Mnohé nemoci zvířat mají svůj původ v imunitním systému. Nejčastějšími nemocemi tohoto typu jsou astma, alergie na pyl, chronický únavový syndrom, který se objevuje po virových onemocněních, alergie, jež může zasáhnout dýchací i trávicí systém. V případě výskytu chronických problémů může orální aplikace aloe vera velmi výrazně pomoci.

Onemocnění uší a očí
Nejčastější ušní onemocnění ve veterinární praxi je vnější ušní zánět, při kterém dochází k infekci a zánětu ve svislém a vodorovném ušním kanále. Často se jedná o smíšené infekce plísní a bakterií s podílem cizích předmětů, jako jsou např. semena trávy. Při léčbě těchto potíží jsou velmi účinné roztoky aloe vera gelu, Aloe Vera Gelly a včelí propolis.
Vždy nejdříve zajistěte vyšetření ucha lékařem, aby nedošlo k přehlédnutí nádorů či cizích předmětů.
Oční onemocnění je vždy nebezpečnější a před podáním speciálních přípravků je třeba vyšetření zvěrolékařem. Při zánětu spojivek a rohovky je velmi účinný zředěný roztok aloe vera, který účinně pomáhá ke zmírnění zánětu a infekce

„Doufám, že sdílení zkušeností odstartuje proces otevírání skeptických hlav veterinárních profesionálů k užitku doplňkových preparátů. Když jsem se poprvé seznámil s aloe vera, měl jsem pochybnosti o předpokládaných účincích. V mnohých případech teď vidím, že aloe vera působí stejně a často lépe než konvenční preparáty – bez vedlejších účinků. To však neznamená, že jsem se odvrátil od konvenční medicíny – naopak, postupné léčebné směrnice reprezentují integrovaný přístup. Většina stavů se dá úspěšně léčit pomocí samotné aloe vera, ale některé choroby se nejlépe odstraní kombinací komplementární léčby a konvenční medicíny. Obor komplementární medicíny je dynamický a stále se mění. Jsem si jist, že aloe vera skrývá ještě mnoho neobjeveného, co nám může poskytnout. I když se aloe vera používá po tisíce let jako přírodní lék, plný rozsah jejích medicínských vlastností byl objeven až během posledních pár desítek let. Listy této kaktusu podobné rostliny obsahují výživné látky a jedinečné složky, které, jak se ukázalo, působí blahodárně na stav kůže a imunitního systému. Aloe vera není léčba sama o sobě, ale pomáhá přirozené samoléčící schopnosti živého organizmu – přirozeně a bez vedlejších účinků.“ říká David Urch

Uvítám Vaše příspěvky zkušenosti s léčením aloe vera Vašich zvířátek.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Marketa - Poptavka

22. 2. 2017 9:14

DObrý den mam na vás takový dotaz kouila jsem si aloe vera a pada mi na levou stranu jestli ji mam presadit a popripade jaky substrat a nebo jesli muzu zpouzit treba klacit aby byla rovne. Moc dekuji za odpoved

Marcela - Re: Poptavka

22. 2. 2017 14:10

Aloe se točí za světlem, takže u okna je jí nejlíp. Hlavně musí mít světlo i v zimě. V létě je jí nejlíp venku, na stanovišti kde slunce svítí jenom dopoledne.

jakubekpet@seznam.cz - aloe

22. 11. 2012 14:20

Jaké musí být stáři rostliny,abych ji mohl použít k vyrobě,ať k zevnímu či vnitřnímu použití.

lexa - aloe vera

12. 2. 2011 11:48

všechno viléčí

MS - Re: aloe vera

12. 2. 2011 12:45

Lexo IQ tykve..........

danieladuhajska@seznam.cz - Aloe Vera

23. 9. 2010 19:15

Dobrý den,dostala jsem od rodičů aloe jako malinké asi před rokem.Krásně mi to vyrostlo mám dužnaté listy a dokonce mi to rozkvetlo.Květ je na dlouhém stonku a jsou na něm oranžové zvonečky.Listy jsou pokapané sladkou tekutinou.Chtěla bych se vás zeptat jestli mi po odkvetnutí neodejde a jestli ho mužu použít pro vlastní potřebu.Nebo jestli je to ještě brzy?Mockrát děkuji za odpověď Duhajská.