Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty pro zdraví a pro krásu

26. 4. 2010
Recepty z čerstvé aloe vera,
kterou si můžeme pěstovat doma
 
 
Recept na očistnou kůru jsem získala od primáře Ostravské nemocnice před cca 40ti lety a dělám si ho dodnes a mohu potvrdit, že jsem díky každoroční očistné kůře bez zdravotních problémů. Další recepty mám rovněž vyzkoušené na dospělých, dětech, ale i na domácích mazlíčcích. 
Likér z aloe užíváme jako očistnou kůru 1x do roka nejlépe na jaře, dále léčí zažívací potíže, vředové choroby, chronické zácpy, ekzémy, onemocnění ledvin, astmatická onemocnění, na posílení imunity a dokonce i při onkologických potížích.

30 dkg listů aloe. (Před odříznutím listů, rostlinu nezaléváme alespoň 5dnů a řežeme odspodu).
50 dkg medu nejlépe od včelaře
0,75 l červeného kvalitního vína
1,5 dcl čistého lihu 60%

Listy aloe rozmixujeme, přidáme med, víno a líh a vše nalijeme do třílitrové láhve a uzavřené dáme do chladné tmavé spíže na 7 dní. Denně obsah zamícháme. Po sedmi dnech slijeme přes síto, na které položíme mul nebo plátýnko, do tmavých lahví. Mul ještě vymačkáme až jsou zbytky v mulu téměř suché.
Užíváme ráno nalačno 1 polévkovou lžíci až do vypotřebování, což je asi tak 2 měsíce, toto množství se užívá  pouze jednou do roka. Pokud je to na onkologické potíže, lze užít toto množství i za půl roku.
Další moje zkušenost s tímto likérem, který může být v lednici třeba rok. Na příklad tak dvě polévkové lžíce když máte překyselený žaludek nebo pálení žáhy. Je to lepší než polykat nějaké tablety.
 
Džus z Aloe Vera – rychlé doplnění vitaminů, minerálů, atd – nachlazení, únava.
100g    dužiny Aloe Vera (vyříznou vnitřní část listu, pozor nesmí kapat žlutá šťáva)
300ml  pomerančového džusu, může být i jiný
200ml  minerální vody bez bublinek nebo převařená voda
2-3 lžíce medu - kdo jak má rád sladké
Pokud dáte jenom vodu, k tomu půlku citronu a přidat dle chuti cukr – taky supr chuť.
Vše se umixuje a podává se nejlépe chlazené.
 
Limonáda - pro horké letní dny.
Aloe Vera - 1 polévková lžíce gelu
1 polévková lžíce medu
2 polévkové lžíce jablečného octa bio nebo citronové šťávy
Litr a půl vody
Ve dvou dcl vody umixujeme aloe, med a jabl. ocet nebo citronovou šťávu a dolijeme vodou. Dáme do lednice min. na 1 hodinu.
 
Na vrásky lze použít gel z listu – odkrojíme zoubky, opět podélně rozřízneme a natíráme na čistou pokožku – gel se rychle vstřebá a až potom si dáme krém na který jsme zvyklí. Pokožka je ochráněná proti vnějším nepříjemným vlivům. Je hladká, vláčná, přímo hedvábná po celý den. 
Čerstvou šťávou můžeme potírat i akné. Tam se dostaví asi po 14 dnech zhoršení (všechno to špatné se vytáhne ven) a potom se teprve pokožka začne čistit.
 
Pleťová voda z aloe – čistí pleť a stahuje póry, hodí se pro aknózní pleť
1 sklenička Alpy 160 ml. – čirá
3 listy aloe stromovité nebo menší list aloe vera
160 ml destilované vody nebo přírodní minerálky bez bublinek
1 kávová lžička jablkového octa nebo citronu
Alpu vlijeme do zavařovací sklenice a pokrájené listy rozmixujeme tyč. mixerem. Sklenici pevně uzavřeme a dáme na tři týdny do temna. Potom přecedíme přes plátýnko do čisté sklenice a dolijeme destilovanou vodou nebo přírodní minerálkou a přidáme kávovou lžičku jablk. octa nebo citronu. Vše promícháme a znova přecedíme přes filtrační papír – např. filtr pro překapávanou kávu.
 
U dětí při zánětu uší se doporučuje šťávu z aloe smíchat s trochou jedlého oleje, nejlépe olivového a nakapat do vnějšího zvukovodu a ponechat asi 10 minut. Tento postup okamžitě uklidňuje veškeré záněty.
 

Suché a lámavé vlasy - Po umytí vlasů si uděláme zábal z aloe vera. Množství gelu se řídí délkou a hustotou vlasů. Pro střední délku vlasů si připravíme gel, asi 100ml - 200ml . Pokrájený gel umixujeme a vetřeme do vlasů. Zabalíme do igelitu a ručníku. Gel necháme asi půl hodiny a potom opláchneme.  Vlasy jsou už po třech zábalech pevnější.

Gel je výživný pro tělo a kůži, ale i na vlasy. Aloe je dobrý kondicionér, protože proniká i do vlasů. Obsahuje keratin - základní protein vlasů, který omlazuje vlasy svými živinami, dává jim větší pružnost a zabraňuje lámání. 
 
Zuby - trhání. Po vytržení zubu + zašití rány. Po přiložení gelu, (seříznutá půlka listu), je rána během 48 hodin zhojená a nebolí.

Gel obsažený v listech aloe můžeme použít při léčení popálenin (např. při vaření či pečení - neudělá se puchýř), při slunečním spálení, lehčích omrzlin, modřiny, které rychleji ustupují, menších ran a mírní bolestivost. Chladivou gelovitou šťávu z listu naneseme na postižené místo, případně podélně rozříznutý list a na gáze přiložíme na postižené místo ve formě obkladu. Bércové vředy se s aloí rovněž rychleji hojí, gel se musí přiložit pouze kolem rány. List ukrojíme tak dlouhý jak potřebujeme, odkrojíme postranní zoubky, podélně list rozřízneme a přiložíme gelovou šťávou na postižené místo a ovážeme.

Pokud máte někdo vyzkoušený recept, podělte se s ním a napiště do komentáře.

Děkuji.


Ukázka jak oddělit aloe gel od zeleného tuhého obalu.

 
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Marcela - Re: Chladná, tmavá místnost

1. 10. 2012 19:33

Likér do 3l láhve do lednice jde, já vyndavám jeden rošt. V pokoji taky jde pokud se netopí. Třílitrovou láhev můžete omotat tmavou látkou nebo černou igelitkou.

Helena - žlutá šťáva

25. 8. 2012 12:41

Proč v likéru mixujeme celé listy a v džusu nemůžeme použít žlutou šťávu.Co obsahuje žlutá šťáva,proč a jak se jí vyvarovat?

Marcela - Re: žlutá šťáva

25. 8. 2012 17:58

Žlutá šťáva se jmenuje sabur. Obsahuje altracenové glykosidy, které mají projímavé účinky. Ve větším množství ale mohou být toxické, což by se projevilo v džusu, kterého se vypije více.

Vlasta - aloe a parenterální výživa

17. 7. 2012 10:22

Dobrý den,ráda bych se zeptala jak by mi mohla aloe pomoci.V současné době jsem na kompletní výživě do žíly,protože se mi objevila píštěl v tenkém střevě a nesmím jíst,pít můžu asi tak 750ml denně.Aloe mám asi pětiletou a ráda bych využila její sílu - věřím jí.

Marcela - Re: aloe a parenterální výživa

17. 7. 2012 12:36

Dobrý den,
soucítím s Vámi, je to ošklivé onemocnění. Hlavně se přesvědčte zda máte aloe vera a nebo aloe stromkovou.
Za zkoušku nic nedáte, když do 750ml vody budete přidávat tak kávovou lžičku aloe vera, vnitřní dužinu rozmixovat do vody, kterou smíte pít. Hlavně pozorujte co z vás bude vycházet. Jinak bych Vám doporučila po vyléčení pít i 2x ročně likér z aloe. Čistí a uzdravuje zažívací orgány.
Budu ráda když napíšete zda Vám aloe alespoň trochu pomohla.
Přeji hodně síly a trpělivosti k uzdravení.

Ondra - pěstování aloe vera

28. 4. 2012 6:43

Dobrý den,mám dvě malé rostlinky 10-15cm velké. Začaly od spodu žloutnout. Jsou v květináči na východní straně v místnosti.Zalívám 1x týdně.Rostliny mám asi dva měsíce,odděleny od matky a přesazeny.Děkuji předem za rady

lenka - Likér

14. 3. 2012 16:40

Dobrý den, prosím během užívání likéru při jarní očistě omezujete jídlo? Jsou potraviny či pokrmy, které se při očistě nemají jíst, nápoje pít?
Máte prosím nějaké zkušenosti s projevy změn v těle během očisty, např. bolest ledvin?
Velice děkuji za informace!

Marcela - Re: Likér

15. 3. 2012 15:48

Při očistné kůře se omezí smažená jídla, červené maso. K pití je nejvhodnější čistá voda, ale ne z pet lahví, trochu vína naředěné vodou nevadí. Hlavně dodržovat pitný režim.
Během kůry žádné bolesti nejsou, maximálně se může stát, že máte ze začátku řidší stolici a tmavší. To se ale do tří týdnů upraví. Po téhle době se začnete napopak cítit lépe.

Petra - Aloe

10. 3. 2012 22:32

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,před týdnem sem si koupila aloe a chtěla bych si z ní udělat nějaké ty recepty ale je na ní štítek,kde je znak že není k požívání(je tam přeškrtnutá vidlička a nůž),znaméná to že je nějaká jiná a nesmím jí používat?předem moc děkuji za odpověď

Marcela - Re: Aloe

10. 3. 2012 23:13

Podívejte se na štítek jak se přesně aloe jmenuje. Ono je jich hodně. Nejznámější a léčivé je aloe vera a pak aloe stromková. O žádné jedovaté aloi nevím. Ty zbývající aloe nejsou tak léčivé. To, že je tam přetrhnutá vidlička s nožem se pěstitelé jistí, protože pokud sníte jeden lupen a možná na lačno, tak strávíte den na toaletě a k tomu s nepříjemnými křečemi.

Veronika - Likér a děti

27. 2. 2012 12:18

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda likér mohou užívat i děti(3 roky).
A také zda je aloe dobré na atopický exém. vždy z listu vymačkám šťávu na exém (exém na rukou), ale moc to nepomáhá.Máte nějakou jinou radu?
děkuji za odpověď a přeji hezký den

Marcela - Re: Likér a děti

27. 2. 2012 18:31

Likér pro tak malé dítě ne. Mazat atopický ekzem jenom aloe taky ne, zkuste koupit v lékárně krém s aloe vera a tím mu to mazat. Hlavně by to dítě mělo užívat vnitřně, vnitřně se musí vyčistit. Buď se dá koupit aloe vera gel 100% šťáva a nebo pokud máte doma aloe vera, tak dávat 1 - 2 kávové lžičky aloe gelu do 2 dcl džusu, může být i doma udělaná limonáda voda, med a aloe - umixovat. Po měsíci by už jste měla zaznamenat zlepšení.
Přeji trpělivost.

Jana - aloe pomohlo při rakovině

26. 2. 2012 18:58

Přesně tento recept pomohl mé známé - měla rakovinu prsu.Lékaři oznámili její rodině.že má metastázy,které nebylo možné odoperovat a dávali jí tak ještě půl roku života.Začala užívat aloe a spokojeně,bez zdravotních problémů žila ještě 26 let. Využívala jednu dávku,pak další až asi za tři roky.

Iva - Aloe vera

31. 1. 2012 19:03

Dobrý večer, dostala jsem sadičku aloe vera ještě nezasazenou a bez kořínků. Mám ji napřed dát do vody, aby pustila kořeny nebo ji rovnou zasadit?

Marcela - Re: Aloe vera

31. 1. 2012 21:25

Pokud máte aloe bez kořínků pak doporučuji zakoupit v zahradnictví stimulátor AS-1. Je to prášek do kterého ponoříte konec rostlinky a vsadíte do země, trochu zalít a pak min. 3 týdny až měsíc nezalévat. Se zaléváním opatrně, jinak hnijí kořínky. Než zakoření chce aloe teplo a hlavně světlo.
Přeji úspěch.

Katka K. - Aloe

28. 1. 2012 17:00

Prosím o radu.Pěstuji aloe a ted se mi v hlíně v období zimy oběvily malé bílé housenečky spojené s muškama které lítají kolem.Čím to může být?Zalévám jednou týdně.Prosím o radu,uhnívají mi i listy ode spod.Děkuji.

Marcela - Re: Aloe

28. 1. 2012 20:57

Moc aloe zaléváte a hnijou Vám kořeny a proto ta malá havěť. V zimě se aloe téměř nezalévá. Aloi příliš velká péče škodí, já za zimu aloe zaleju max. 2x.
Zkuste aloe vyndat z květináče, opláchnout kořeny, nechat tak dva dny zaschnout a znova dát do nové země, zatím bych nezalévala až tak po měsíci. Snad ji zachráníte.

Milan - K likéru z Aloe

18. 11. 2011 21:30

Tento recept je velmi podobný legendárnímu likéru BALZÁM paní doktorky Kamenické. Jako víno se při výrobě používalo železité víno Maltoferochin - na objednávku lze sehnat v prodejnách zdravé výživy - myslím, že za cca 100,- Kč. Hodně zdraví všem.

JAROSLAVA KREJSOVÁ - PĚSTOVÁNÍ ALOE VERA

7. 11. 2011 8:48

Vážení,

pěstovali jsme Aloe na chalupě. Ale loni nám umzlo.
Prosím o zprávu, zda je více druhů?
Který by byl potom nejlepší?
Zatím jsme pěstovali to aloe, které jsme dostali od sousedů.

Děkuji a zdravím

Jaroslava Krejsová - Liberec

Marcela - Re: PĚSTOVÁNÍ ALOE VERA

7. 11. 2011 16:15

Aloe je více druhů a pochází z Afriky. V našich podmínkách se většinou pěstuje v bytě, v létě může být i na zahrádce. Není mrazuvzdorná.
Podobná aloe je agáve, které pochází z Ameriky a některé jsou mrazuvzdorné.